מתכוני פסח לטבעוניים


לטבעונים חג פסח זה לא "עונש"

מאת: מאת: נעמה בן דוד טרבלסי, דיאטנית קלינית B.SC ב-סטודיו C סניף רמת -גן

פסח יכול להוות אתגר קשה לטבעונים רבים אשר מסתדרים די בקלות בכל ימות השנה. נעשה הפרדה בין אוכלי האורז והקטניות, שמצבם קל יותר, לאלה שאינם נוהגים לאכול אותם בחג הפסח , אצלם יש צורך ביותר יצירתיות במטבח.

לאוכלי האורז והקטניות
לטבעונים אשר אוכלים אורז וקטניות בפסח, פסח כמעט ולא מחייב שינויים גדולים בהרגלי התזונה. ההגבלה היחידה כמעט, היא על דגנים, לכן אפשר לעבור פסח בריא וכשר כמעט ללא כל קושי. היום, ישנם תחליפים לפסטות על בסיס שעועית ואורז, שלל תחליפים על בסיס קטניות ודגנים מחומוס ועד פריכיות וכמובן שפע מזונות הטופו שנשארים עדיין בתמונה.
מסקנה היא שניתן להמשיך בחיי שגרה  למרות שמזונות טבעוניים רבים, אשר מאוד נפוצים אצל טבעוניים במהלך כל השנה, בפסח מקבלים תוספת כמו: ביצים וקמח תפוחי האדמה. בנושא המתוקים  לשמחתנו מדובר לרוב ממילא בעוגות ועוגיות יבשות שגם ככה לא היו תורמים הרבה לבריאות.

לנמנעים מאורז וקטניות תתנחמו זה רק לשבוע
לטבעונים אשר לא אוכלים קטניות ואורז בפסח קשה יותר, והתחושה היא שלא נותר מה לאכול. אני חייבת להוסיף שהתחליפים והעצות אשר ניתנות בכל מקום מתבססים רק על תחליפים עשירים בשומן רווי, כגון קרם קוקוס וממרחי קשיו. השינויים לא פשוטים אבל עם קצת רצון טוב, תאמינו לי שאפשרי לצלוח את חג הפסח בשלום ולא לאכול רק זרעים .
 אל תדאגו קשה להגיע לתפריט מושלם ללא הדגנים והקטניות אבל צריך לזכור שמדובר רק בשבוע, ושהירקות מכילים ויטמינים ופחמימות, ושהאגוזים מכילים שומנים, חלבון, סידן וברזל.

העיקר ירקות
התמקדו בתבשילי ירקות, ניתן להתבסס על ירקות ולהכין ארוחות גורמה נפלאות למשל: ארוחה על בסיס ירקות שורש, פשטידות של ירקות מבושלים וטחונים אשר ניתן לגבש עם קמח תפוחי אדמה. כמו כן אפשר להכין סלטים מבושלים, אנטי פסטי משלל ירקות, מרקים עשירים  ולפתני פירות.
והטיפ הכי טוב שאני יכולה לתת לכם הוא להיות יצירתיים עם הירקות והפירות. להכין פשטידות חצילים, פירה כרובית ודלעת... ואפשר יהיה לסיים את החג הזה עם עוד קצת בריאות.
אספתי בשבילכם מעט מתכונים על מנת להעשיר את החג ושיהיה חג שמח וכשר


דלורית ממולאת בפירות יבשים

רשימת המרכיבים
חצי כוס שזיפים מיובשים
חצי כוס משמשים מיובשים
חצי כוס צימוקים
כוס מיץ תפוזים
 4 דלוריות
10 חצאי פקאנים
10 חצאי אגוזי מלך
רבע כוס זרעי דלעת טבעיים
מלח גס
פלפל שחור גרוס
אגוז מוסקט
צ'ילי יבש
כף שמן זית

הוראות הכנה:
משרים את המשמשים והצימוקים במיץ התפוזים למשך לילה.
חותכים את הדלורית לחצי ומוציאים את הגרעינים.
מניחים את חצאי הדלוריות בתבנית אפייה, יוצקים מים עד לגובה כחצי סנטימטר ומכסים בנייר אפייה ומעליו אוטמים ברדיד אלומיניום.
אופים כחצי שעה בחום נמוך (150 מעלות).
מערבבים את הפירות היבשים התבלינים .
מוציאים את הדלוריות מהתנור, מורחים אותן במעט שמן  וממלאים את הדלורית בתערובת הפירות והזרעים.
מוסיפים עוד מעט מיץ תפוזים, עד שהשקע מתמלא.
אופים רבע שעה נוספת ללא כיסוי ומגישים חם.


קדירת ירקות שורש ענקית שגם מי שלא טבעוני יחסל

המרכיבים
2 כפות שמן זית
2 יחידות לפת, קלופות וחתוכות גס
2 יחידות קולורבי קלופות ושטופות
5 יחידות ארטישוק ירושלמי, קלופים, שלמים
 2בטטות, קלופות וחתוכות גס
1 תפוח אדמה
 1שורש סלרי, קלוף וחתוך גס
 3יחידות שורש פטרוזיליה, קלופות, שלמות
 1שומר, שטוף וחצוי
1 סלק (הסלק הינו תוספת מיוחדת ודומיננטית מי שלא אוהב יכול לוותר עליו)
5 גזרים
שיני שום טריות לא קלופות
2 בצלים, קלופים, חצויים
צרור קטן של עלי טימין, שטופים
מלח גס
פלפל שחור גרוס גס
מעט צ'ילי יבש

אופן ההכנה:
מחממים תנור לחום 200 מעלות.
משמנים קדרת חרס שיש לה מכסה בשמן זית. מניחים את כל הירקות בקדרה, מוסיפים שמן זית, מלח גס, צ'ילי יבש, פלפל שחור גרוס גס, טימין ומערבבים היטב.
מכסים את הקדרה, מכניסים לתנור ואופים במשך שעה ורבע. בודקים בעזרת מזלג את רכות הירקות וממשיכים לאפות לפי הצורך - עוד חצי שעה או 45 דקות. מוציאים ומגישים.

כבד קצוץ מסורתי.. קצת אחרת (לאוכלי קטניות)

החומרים:
150 גרם פקאנים טחונים (אני יודעת שנהוג להשתמש באגוזי מלך, אבל תאמינו לי שזה יותר קרוב לטעם המקורי עם פקאנים)
3 בצלים גדולים קצוצים מטוגנים (מוזהבים)
כוס וחצי עדשים חומות מבושלות (כ350 גרם)
מלח, פלפל שחור
קמצוץ אגוז מוסקט (מוסיף המון)
1 כף שמן זית

ההכנה:
מטגנים את הבצל עם שמן הזית
טוחנים הכול בבלנדר על לקבלת ממרח חלק, ומקשטים בפקאנים שלמים ועגבניות

בתיאבון